dimarts, 2 d’octubre del 2018

Agost als Ecrins

Una estada al Ecrins pot ser molt completa per a un mes d'estiu, només cal envoltar-se de companys/es amb molta energia! Jo hi he passat una vintena de dies durant l'agost.


METEOROLOGIA #meteoblueconfioentu

Ens ha coincidit en una època força plujosa, en la qual bons alpinistes baixaven fins a Ecrins, en recerca de "plans B" més assequibles i a menys alçada. Malgrat l'amenaça diària de tempestes de tarda hem pogut fer de tot i, a la pràctica, les tempestes han estat molt puntuals i aïllades. Per a mi, meteoblue, ofereix prediccions d'allò més fiables.


INFORMACIÓ #mussatour

Jo he fet servir 3 guies importants, però en recomanaré 4.

Briançon climbs: una guia molt pràctica i completa per descobrir els millors sectors d'esportiva de la zona. Redactada en anglès i francès.
Itinéraines d'un grimipeur gaté de P. Mussato: una selecció de grans vies llargues de roca calcària a les parets més representatives dels Alps (n'hi ha un bon grapat als Ecrins). Un llibre de coleccionista que destaca per unes boniques il·lustracions.
Oisans nouveau, oisans sauvage (livre est i livre ouest): una guia completa d'escalada en via llarga a la cara est dels Ecrins. Conté moltíssima informació de la zona i les vies. Els croquis no són cap meravella i sovint les pàgines no mostren un ordre lògic, però mica en mica t'hi vas familiaritzant i puja cada dia a la motxilla d'atac.




ESCALADA ESPORTIVA

Amb les guies anomenades hi ha feina per a 3 vides o més, però a mi m'agrada endur-me una representació de cada lloc.

Conglomerat: Mont-Dauphin i Rue de Masques són grans sectors de conglomerat a més pur estil de Sant Llorenç de Munt o Margalef. Zones fresquetes que mereixen una visita perquè amaguen un entorn natural i cultural preciós.
Granit: Ailefroide és la meca i, malgrat la gran afluència de gent, val la pena fer-hi una petita estada per catar sectors d'esportiva de granit amb bon cantell i desplom o vies llargues (moltes d'elles sobreequipades) amb encant.
Calcari: Fessurier, Rif d'Oriol... zones molt fresques amb vies molt bones.


ESCALADA DE PARET

Sovint escullo les patets quan hi passo a prop o bé quan les veig en fotografia o n'escolto a parlar. Abans de marxar tenia ben poca idea de què hi podria trobar TANT i TANT BO.

  • Tete d'Aval de Montbrison. És la paret que més em va impactar quan vaig arribar a Argentière-La Bessé. Amb força ambient, bona roca i també una bona aproximació.
  • Tour Termier. Potser com a paret no destaca gaire, però està a força alçada, damunt el coll de Galibier i les vistes (la Barre, la Mieje...) són espectacularment boniques.
  • Tenailles de Montbrison. Segur que hi ha moltes vies bones per l'Esperon Renaud, una clàssica del 1965 amb molt d'ambient, en una vall allunyada i solitària. Magnífic. Compte amb la pista d'aproximació, no apta per a grans furgos o vehicles baixos.
  • Aiguille Dibona, emblemàtica per la seva forma, reclam de moltes cordades en temporada alta. Per als pobres que no es poden permetre pagar un refugi alpí, resulta assequible matinar i fer la aprox. (2.15h fins el refu) amb logística lleugera per a un dia. Com que sempre em decanto per les grans clàssiques, recomano la via Madier, del 37. Aquesta i la visite obligatorie són de les més sol·licitades.
  • Aiguillete du Lauzet. D'agulleta res que surten vies de 400m o més, amb ambient i encant! Escombrant cap a casa recomano la via que del Mussato que porta el meu nom, Voie de l'Etoile et variants.
 


PER A DORMIR #furgoperfectos improvitzats

Tot sovint poden ser bons els aparcament de sectors d'escalada esportiva, com per exemple Rue des Masques. Alguns amb més encant a la vora del riuet com Mont-Dauphin, Arsine o La Bérade.
Ailefroide cal dormir-hi en camping. Nosaltres vam trobar un raconet molt bonic i tranquil abans d'arribar a Ailefroide, entrant cap a Puei Sant-Vincent que és interessant perquè et pots aïllar de la multitud.

ALLÒ QUE MÉS M'HA AGRADAT...

Malgrat que per anar d'una vall a una altra has de fer molta volta per carretera, tot està a tir de pedra. Avui escalo aquí i demà escalo allà!
Roca de primera qualitat a tot arreu!
Escalada molt còmode, equipament a base d'abundants parabolts que conviden a aventurar-se en vies més picants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada